вторник, 10 май 2011 г.

Риболов на платика с мач

Захранката да е тъмно кафява до черна със ситна структура,ниска хранителна стойност и със леко солен вкус.В студената вода платиката се привлича добре от глина с добавка към нея на хирономус.
Сутрин и вечер платиките са в близост до брега и спокойно можем да ги търсим с директен телескоп или щека.През деня само с мач или фидер.
Най благодатния месец за риболов на платика е месец юни.Стръвта да е на самото дъно или да е на минимално разстояние от него.
Изпробвана сръв е пинка с изкуствен вердевас, а едрите платики кълват най добре на торен+бял.
Пръчките да са меки и с параболични акции.С тях контрола над едрите риби не е толкова добър , но може да се ови с по тънки влакна.Меката въдица не позволява на рибата да скъса линията огъвайки се динаичн под напора на борещата се риба.
В студена вода ваглер с тегло 1-2 гр да идеалния вариант .Иначе ваглерите да са с тегло 8-12 гр за дистанция 20-40 м и дълбочина около 4-6 м.
Ваглера отстои на 120 см от повода, като е прикрепен на линията с вирбел.Застопорява се с две съчми №6.Под него на около 40 см се разполага основното утежнение от съчми 4 бр №4Над вирбела задължително 2 дропера също с № 4.Основното влакно е 0,18 мм.Повода е със сечение 0,10-0,12 мм и дължина 35-40 см.Куката е № 16.

Няма коментари: